Ферментація: початок!

Лекція з ферментації, організована в GastroHub Міжнародним конгресом шеф-кухарів Fontegro, - частина закритого курсу для шефів і обов'язкова складова базової освіти в Баскському кулінарному центрі. Сан-Себастьян, де власне знаходиться Центр, відомий не тільки пляжами, але і одним з найкращих навчальних кулінарних центрів у світі. Тому приїзд Дієго Прадо - професора Центру - особливо знаменна подія. А лекція, з якою він відвідав Київ, - унікальна й пізнавальна для кухарів і шефів не тільки нашої країни.   

Тема лекції - ферментація - біохімічний процес, при якому органічна речовина перетворюється в інше, в цілому більш просте - під дією мікроорганізмів.

«Життя поза повітрям» - так називав цей процес його прабатько Луї Пастер, який власне його і відкрив. З часу життя вченого стали більш зрозумілими багато хімічних процесів, пов'язаних з ферментацією. Тому сьогодні ми змогли обговорити вплив температури, вологості, рН, солі, часу і обладнання на процес ферментації. А ще грушу з цвіллю, салямі з пеніциліном, чому сири з пліснявою рідкі, як ставитись до рису, оброслого білою, або зеленою, або сірою, або червоною пліснявою; що таке Коджі і до чого тут Японія, як отримати саке і соєвий соус. А ще почули цікаву історію: що буде, якщо взяти найкращий в світі хліб з Сан-Себастьяна, додати Коджі, воду і сіль.

Сьогодні відбулася з нами ще одна вражаюча річ - дегустація заготовок професора, які він привіз з собою з країни Басків: винних оцтів - від кислих до солодких, від яблучних до бананових і багатьох інших ферментованих продуктів.

Ферментація - дроблення їжі на більш дрібні частинки, які краще засвоюються організмом, але, щоб з нею вміло обходитись, - один з найважливіших посилів дня – вчіть матчастину!

Ми обов'язково прислухаємося до знаючих людей і підтримаємо організацію освітніх заходів в GastroHub. Слідкуйте за анонсами!