Кращі ресторани, кращі стажування, кращі шефи, кращі локальні продукти - про це говорили на лютневому Шефському дні.

Сьогоднішній шефський день почався з новин світової гастрономії від Катерини Авдєєвої та переможців номінацій «Кращий ресторан», «Атмосфера року», «House Special», «Відкриття року» та «Івент року» від World Best Awords.

І так, по-черзі:

«Кращий ресторан» - "Wolfgat" в ПАР, який використовує в своєму меню не просто локальний продукт, а продукти, вирощені /«здобуті» в радіусі 10 км від ресторану. І вишенька на торті - ферма, що належить ресторану!

«Атмосфера року» - ресторан «Vespertine» (США, Лос-Анджелес). Тепер ми знаємо, що його відкриття планували 4 роки, а над інтер'єром працювали італійські, японські художники, і навіть художник з України. А ще там тарілки з оптичним обманом. Тепер це знаєте і ви! До речі, всі страви в меню ресторану діляться на 2 категорії: для ектравертів та інтровертів!

«House Special» - «Lido 84» (Італія). Для любителів сиру і перцю - це основа меню ресторану. А ще приготування пасти в ресторані відбувається під вакуумом, що істотно знижує витрату води.

Після премії світового масштабу – локальний продукт! І це – наш соняшник!

Кілька таємниць соняшника, невідомий потенціал «рослинного» сонця, відкрила Дарина Крикунова. Виявляється, бутони соняшнику готували ще в Німеччині та США, починаючи з 17 століття. А сьогодні у нас на полях ростуть цілком реальні аналоги артишоків. Головне - знати, як застосувати.

Отже, соняшникові бутони можна:

• бланшувати і далі готувати як артишоки;

• томити в оливковій олії і допрацьовувати при бажанні і необхідності;

• бланшувати і смажити на грилі;

• готувати з ними суп;

• маринувати з оцтом;

• використовувати як начинку.


І маленький секрет, отриманий від Nordic Food Lab: як зробити насіння соняшнику зеленими для сетів, салатів або ... на розсуд кухаря! Берете «божевільну» суміш - воду з содою і насіння соняшнику. Доводите до кипіння (починається лужна реакція і насіння починає зеленіти) і в цей момент їх треба зняти з вогню і швидко-швидко розкласти, остудити і промити питною водою, щоб зняти присмак соди. Вийдуть насіння красивого зеленого кольору. А якщо їх і обсмажити, вийде відмінний креветковий присмак!

Багатий досвід стажувань Володимира Ярославського переніс всіх учасників в Лондон.


Всі майже відчули Old fashion cheesecake з сиру Кулом’є (брі з насиченим-насиченим смаком) з шоколадом, дізналися про використання азоту та інуліну в британській кондитерці, про залежність часу бронювання в ресторанах і кількості людей за столом. І яка ж хитрість роботи з ножами у британських кухарів: що зробити, щоб головний інструмент кухаря завжди був гострим і використовувався тільки за призначенням? Флагман світових конгресів - Madrid Fusion, який користується шаленою підтримкою з боку держави і мера Мадрида - Мануели Кармен, у якій в планах - спеціальна бібліотека, присвячена кулінарному мистецтву та гастрономії.


122 спікера, 13 000 відвідувачів, 2000 делегатів, 200 компаній-експонентів - такими цифрами охарактеризувався Madrid Fusion цього року. А ще незвичайним посилом кухарів - відповідальність перед навколишнім середовищем; як кухарі можуть зробити свій внесок у збереження природи і скорочення парникових газів. Незвичайна вагома складова цього руху - Фонд ZeroFoodprint, який об'єднує під своїм крилом 25 ресторанів світу, консультує їх, допомагаючи їм розраховувати і мінімізувати вплив їх діяльності без шкоди для їх витрат і прибутку.


І за славною, доброю традицією були дегустації: спробували сирники від Vova.ua, поговорили про сімейне фермерське господарство «Пирятинський фільварок», яке вирощує курей; обговорили культивовані гриби (вітаміни, мінерали та корисні властивості). Це було насичено, пізнавально і, як завжди, круто! Ну а більш детально - на відеозаписі заходу.

Чекаємо березня!